Smarta ekonomiska mål för dig
De flesta av oss skulle gärna ha det bättre ställt ekonomiskt. Vanligtvis har vi ingen konkret plan för att uppnå det målet. Har man inget bestämt mål är det lätt att tappa fokus och spendera mer än man tänkt sig. Därför är det viktigt att sätta upp tydliga mål innan man börjar spara.
Så vad är ett sparmål? Det är något man siktar på när man förvaltar sina pengar. Börja med att fundera på vad du vill uppnå och varför. Sätter du upp mål som hänger ihop med dina värderingar har du lättare att fokusera och hålla motivationen uppe.
Privatekonomin har stor betydelse för livskvaliteten i stort. Att nå de mål som man tycker är viktiga kan göra en mindre stressad och göra att man kommer närmare det man drömmer om.
Här är fem smarta ekonomiska mål som hjälper dig på rätt spår.
1. Ha en buffert
Något som coronapandemin har lärt oss är att livet verkligen är oförutsägbart.. Vi har alla fått oförutsedda utgifter: minskad inkomst, sjukhusräkningar eller spontana resor. Därför är det viktigt att ha en buffert som man kan ta utav.. En bra tumregel är att försöka ha minst tre månadslöner i sin buffert. Därefter kan man fortsätta spara tills den består av sex månadslöner.
2. Lev på mindre
Det betyder helt enkelt att man spenderar mindre än man tjänar varje månad. Det låter lätt, men kan vara ganska svårt i praktiken. För att börja spara behöver du först veta exakt vad dina pengar går till. Har du en begränsad lön eller hög skuldsättning bör du inte ha en hög hyra, köra en ny bil eller äta ute varje dag. Att spara pengar handlar om att kontrollera utgifterna. Gör en budget varje månad, planera dina inköp, hitta bra erbjudanden och lära dig att säga nej till saker du inte behöver.
3. Öka antalet intäktskällor
Dina mål ska inte bara handla om att spara. För många människor räcker inte pengarna från ett heltidsjobb för att täcka utgifterna. Är du ledig kvällstid så kanske du kan lägga några timmar om dagen på att få en extrainkomst? Nuförtiden är möjligheterna många, bland annat kan man leverera mat och ha lektioner över internet. Ännu bättre är att mycket kan göras bekvämt hemifrån. Behöver du inspiration? Ta en titt på fem enkla extraknäck som alla kan börja med idag.
4. Börja investera
Nu kan det vara rätt tid att börja låta pengarna jobba åt dig. Man behöver inte vara expert eller ha ett stort kapital för att börja investera. Det finns många slags investeringar som nybörjare kan göra. Först behöver du bestämma hur mycket du vill investera; tänk ut mål på både kort och lång sikt och se till att du förstår riskerna. Därefter bestämmer du var du ska investera. Du kan på exempelvis Lendermarket investera i konsumentlån med bara 10 EUR i kapital och få mer än 12 % i ränta.
5. Läs en bok om privatekonomi
Det är aldrig fel att lära sig mer om privatekonomi och investeringar. Även om du inte brukar läsa böcker så kan du ha som mål att läsa minst en bok om ekonomi i år.
Här är några rekommendationer för att komma igång:
Total Money Makeover – en 7-stegsguide som hjälper dig att få ner dina utgifter, betala av lån och bygga en förmögenhet.
Your Money or Your Life – en av de populäraste böckerna om privatekonomi med en plan som är lätt att följa för att bli ekonomiskt oberoende.
Om du inte alls tycker om att läsa böcker kan du lyssna på en ljudbok eller podd istället.
Att arbeta mot sina ekonomiska mål är avgörande för hur det går med ens pengar. Att bara lista målen räcker inte. Det är viktigt att vara fokuserad, hålla koll på hur det går och givetvis att inte glömma att fira när man uppnår ett stort mål!